Tiramisu je označení pro tradiční italský dezert, který se však s oblibou setkává po celém světě, výjimkou není ani Česká republika. Kromě skvělé chuti může tiramisu nabídnout i několik zajímavostí. Jak si tuto sladkou dobrotu vykouzlit z pohodlí domova, aby chutnala přesně jako na dovolené v prosluněné Itálii?
Původ dezertu
Vznik tiramisu se datuje do 20. století, konkrétně do roku 1970, kdy v italském městě Treviso cukrář Carminantonio Iannoccone připravil dort smícháním nejčastěji používaných italských surovin. Recept následně piloval ještě několik měsíců a postupně se zákusek začal rozšiřovat do celého světa. V překladu název tiramisu znamená “zvedni mě”, ve volném překladu “rozvesel mě”. Velmi podobné recepty se však již dříve nacházely zejména v italských a francouzských kuchařkách. Z důvodu obsahu cukru si však dezert musí odpustit nejen cukrovkáři, ale lidé držící keto dietu. Jídelníček keto diety je totiž sestavený tak, aby obsahoval naprosté minimum cukrů.
Potřebné ingredience
K přípravě tiramisu je v prvé řadě potřebné mascarpone, a to 250 gramů. Pro nákup je tak vhodné zvolit Lidl mascarpone v akci, o kterém případně informuje akční leták. Kromě akce na mascarpone je vhodné vyčkat i na akci zrnkové kávy. Ze zrnkové kávy v akci je následně nutné připravit silnou černou kávu. Mezi další potřebné ingredience patří: 3 vejce, 1 balení vanilkového cukru, 200 gramů smetany ke šlehání, 2 balení cukrářských piškotů a 2 lžíce cukru moučka. Cena moučkového cukru ani cukru krupice není vysoká, avšak velmi často se cukr moučka i cukr krupice nacházejí ve slevě, proto ji doporučujeme využít.
Recept na tiramisu
- Žloutky je nutné vyšlehat s moučkovým cukrem a lžící horké vody do pěny.
- Následně se do žloutkové směsi přidá mascarpone a vše se ručně vyšlehá.
- V jiné nádobě se vyšlehá vanilkový cukr se šlehačkou.
- Opět v další nádobě se musejí vyšlehat zbylé bílky.
- Poté se po částech ke žloutkové směsi přimíchá vyšlehaná šlehačka a bílky.
- Do připravené formy se vyskládají cukrářské piškoty, které se přelijí vychladlou černou kávou, ve které může být pro zlepšení chuti přidána i trocha rumu.
- Nyní se na piškoty přidá umýchaný krém a vše se může zasypat holandským kakaem.
- Následně se navrství další patro piškotů, které se potřou zbylým krémem.
- Takto připravené tiramisu je doporučováno opět zasypat holandským kakaem.
Výsledný dezert se dá na noc uležet do lednice a druhý den se již může servírovat.
Zajímavosti o tiramisu
Tradiční forma na tiramisu je kruhová, nicméně v posledních letech se dezert nejčastěji připravuje v obdélníkovém tvaru. V současné době se nachází spousta obměn tradičního receptu na tiramisu, řadí se mezi ně například dýňové tiramisu nebo čokoládové tiramisu se slaným karamelem. Jelikož se v dezertu nacházejí syrová vajíčka, neměl by se skladovat příliš dlouho, jelikož hrozí nákaza salmonelou. S největší popularitou, hned po Itálii, se v 90, letech 20. století tiramisu setkávalo v USA. Tvrdí se, že v dřívějších dobách bylo tiramisu dokonce používáno jako afrodiziakum.
Na vetšinu cukroví a sladkostí se používá čokoláda, jak poznak kvalitní čokoládu vám proadíme na atlaso.cz, kde se čokoládě podrobně věnujeme.
https://womanmag.cz/diky-estetickym-problemum-jiz-nemusite-zit-dvoji-zivot-mame-pro-vas-reseni/
https://zenskazona.cz/jake-jsou-nejoblibenejsi-hracky-u-holcicek-a-s-cim-si-nejradeji-hraji-kluci/
https://fajnzeny.cz/kojenecke-obleceni-to-nejdulezitejsi-poridte-jeste-pred-porodem/