aktualne
DomůRady a TipyRecept a zajímavosti o tiramisu

Recept a zajímavosti o tiramisu

-

Tiramisu je označení pro tradiční italský dezert, který se však s oblibou setkává po celém světě, výjimkou není ani Česká republika. Kromě skvělé chuti může tiramisu nabídnout i několik zajímavostí. Jak si tuto sladkou dobrotu vykouzlit z pohodlí domova, aby chutnala přesně jako na dovolené v prosluněné Itálii?

Původ dezertu

Vznik tiramisu se datuje do 20. století, konkrétně do roku 1970, kdy v italském městě Treviso cukrář Carminantonio Iannoccone připravil dort smícháním nejčastěji používaných italských surovin. Recept následně piloval ještě několik měsíců a postupně se zákusek začal rozšiřovat do celého světa. V překladu název tiramisu znamená “zvedni mě”, ve volném překladu “rozvesel mě”. Velmi podobné recepty se však již dříve nacházely zejména v italských a francouzských kuchařkách. Z důvodu obsahu cukru si však dezert musí odpustit nejen cukrovkáři, ale lidé držící keto dietu. Jídelníček keto diety je totiž sestavený tak, aby obsahoval naprosté minimum cukrů. 

Potřebné ingredience

K přípravě tiramisu je v prvé řadě potřebné mascarpone, a to 250 gramů. Pro nákup je tak vhodné zvolit Lidl mascarpone v akci, o kterém případně informuje akční leták. Kromě akce na mascarpone je vhodné vyčkat i na akci zrnkové kávy. Ze zrnkové kávy v akci je následně nutné připravit silnou černou kávu. Mezi další potřebné ingredience patří: 3 vejce, 1 balení vanilkového cukru, 200 gramů smetany ke šlehání, 2 balení cukrářských piškotů a 2 lžíce cukru moučka. Cena moučkového cukru ani cukru krupice není vysoká, avšak velmi často se cukr moučka i cukr krupice nacházejí ve slevě, proto ji doporučujeme využít. 

Recept na tiramisu

  1. Žloutky je nutné vyšlehat s moučkovým cukrem a lžící horké vody do pěny. 
  2. Následně se do žloutkové směsi přidá mascarpone a vše se ručně vyšlehá. 
  3. V jiné nádobě se vyšlehá vanilkový cukr se šlehačkou.
  4. Opět v další nádobě se musejí vyšlehat zbylé bílky.
  5. Poté se po částech ke žloutkové směsi přimíchá vyšlehaná šlehačka a bílky.
  6. Do připravené formy se vyskládají cukrářské piškoty, které se přelijí vychladlou černou kávou, ve které může být pro zlepšení chuti přidána i trocha rumu.
  7. Nyní se na piškoty přidá umýchaný krém a vše se může zasypat holandským kakaem.
  8. Následně se navrství další patro piškotů, které se potřou zbylým krémem.
  9. Takto připravené tiramisu je doporučováno opět zasypat holandským kakaem.

Výsledný dezert se dá na noc uležet do lednice a druhý den se již může servírovat.

Zajímavosti o tiramisu

Tradiční forma na tiramisu je kruhová, nicméně v posledních letech se dezert nejčastěji připravuje v obdélníkovém tvaru. V současné době se nachází spousta obměn tradičního receptu na tiramisu, řadí se mezi ně například dýňové tiramisu nebo čokoládové tiramisu se slaným karamelem. Jelikož se v dezertu nacházejí syrová vajíčka, neměl by se skladovat příliš dlouho, jelikož hrozí nákaza salmonelou. S největší popularitou, hned po Itálii, se v 90, letech 20. století tiramisu setkávalo v USA. Tvrdí se, že v dřívějších dobách bylo tiramisu dokonce používáno jako afrodiziakum


Na vetšinu cukroví a sladkostí se používá čokoláda, jak poznak kvalitní čokoládu vám proadíme na atlaso.cz, kde se čokoládě podrobně věnujeme.


Must Read

- Reklama -PR článek