aktualne
DomůRady a Tipy3 nejlepší špenátové recepty - tipy na recepty ze špenátu

3 nejlepší špenátové recepty – tipy na recepty ze špenátu

-

Špenát má pozitivní vliv na lidské zdraví. Obsahuje spoustu vitamínů a perfektně se vyjímá v kulinářských recepturách. Jaké jsou 3 nejlepší špenátové recepty? Jak si tyto tipy připravit?

Špenát je bohatý na vitamín C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin. Konzumace špenátových listů je zdraví prospěšná a příprava pokrmů z něj velmi rychlá a snadná. Kuchařka může připravit polévku, hlavní chod i dezert s použitím této zázračné suroviny.

Špenát v hlavní roli

Zelená, svěží a lahodná listová zelenina, která je nabitá vitamíny a živinami. Špenátové listy jsou oblíbenou surovinou, využívanou na spousty kuchyňských variací. Nejen pro styl vegetariánství může vytvořit základ nejlepších špenátových receptur. 

Ze špenátu lze vykouzlit jemný a lehký předkrm, který podpoří chuť na jídlo další. Pokud člověk nechce začínat předkrmem a chce teplý chod, špenátová polévka je jasným řešením.

Hlavních jídel, která obsahují špenátové listy, může být celá řada. Tím nejlepším a zároveň ne tak často připravovaným receptem je špenátový quiche. Dokonce i sladká tečka může tuto lahodnou zeleninu obsahovat. Jedná se o mechový dort s mascarpone

Toto je jen pár z těch nejlepších špenátových receptů a tipů. Rozsáhlejší inspiraci lze získat např. na portálu www.receptik.cz

1. Špenátová polévka

Je lahodná, rychlá, plnohodnotná a dokáže zasytit. Polévka ze špenátu patří nejen mezi nejlepší špenátové recepty, nicméně i mezi ty nejoblíbenější a nejčastěji připravované. Je hotová do 20 minut

Ingredience:

  • 0,5 l masového vývaru
  • 500 g mraženého špenátu
  • 45 g másla
  • špetka drceného muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Postup:

Trochu povolený špenát přidejte do hrnce s rozpuštěným máslem. Nechte zlehka opéct cca 3 minuty a míchejte.

Podlijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. 

Nechte probublávat na mírném plameni. Po 10 minutách je polévka připravena na další krok. Tyčovým mixérem ji rozmělněte na jemný hladký krém.

2. Špenátový quiche

Quiche je francouzský koláč na slaný způsob. Nejlepší je ten špenátový. Hodí se na chuťovku pro různé příležitosti, avšak i jako běžný rychlý oběd. 

Ingredience:

  • balíček listového těsta
  • mražený špenát
  • šunka
  • tvrdý sýr
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 vajíčka
  • zakysaná smetana
  • drcený muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup:

Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Rozložte na něj plátky šunky.

Nastrouhejte sýr. Část z něj si dejte stranou na finální posypání. Tři čtvrtiny strouhaného sýra smíchejte s vajíčky a zakysanou smetanou. Osolte, opepřete a přisypte muškátový oříšek.

Oloupejte česnek a nakrájejte ho na jemné plátky. Ty pak přendejte na pánev. Česnek zpěňte a přidejte k němu špenát. Poduste směs a vyčkejte, až se odpaří přebytečná tekutina. 

Smíchejte připravenou sýrovo smetanovou část se špenátovou. Přelijte do koláčové formy s těstem a šunkou. 

Pečte v rozehřáté troubě do zlatova. Na závěr posypte zbylým sýrem a už jen krátce zapečte

3. Mechový dort ze špenátu

Skotský recept, který dostane snad úplně každého. Svým postupem a tvarem připomíná krtkův dort, ovšem barevně je od něj velmi vzdálený. Špenát dodá dortu jemnost, lahodnost, vláčnost a originalitu.

Ingredience na těsto:

  • 250 – 300 g špenátových listů
  • 200 g cukru moučka
  • 175 ml oleje
  • 300 g hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 3 vajíčka
  • citron

Ingredience na krém:

  • 2 vaničky mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 250 ml smetany
  • vanilkový cukr

Postup:

Špenátové listy oblanšírujte. Následně je vložte do mixéru a spolu s citronovou kůrou a šťávou rozmělněte

Vajíčka s cukrem vyšlehejte, přidejte olej, mouku, kypřící prášek. Špenátovou kaši na závěr přimíchejte. Takto připravené těsto přelijte do vymazané formy na dort.

Korpus pečte cca 40 minut při 180 °C.

Krém připravíte smícháním všech surovin. Pečlivě je promíchejte do jemné a hladké struktury. 

Upečený korpus už stačí jen na vrchním povrchu odkrojit, základ rozkrájet na 3 patra, promazat připraveným krémem uvnitř i zvenku a odkrojek nadrobit. Drobenkou se celý dort posype a je připraven k vychlazení a následnému servírování.

Tak s chutí do toho a půl nejlepších špenátových receptů je hotovo. 

Must Read

- Reklama -PR článek